Lista produktów producenta: Barwy Zdrowia

Gryka przez wiele wieków gościła na staropolskich stołach, będąc podstawą diety Polaków. Stare powiedzenie mówi, że Polska to kraina gryką i miodem płynąca : ) Za sprawą gryki Polski chłop był na schwał, a szlachta i wojsko pogoniło Turków, tatarów, Szwedów i innych cudzoziemców na polskie ziemie dybających ... Teraz w pełni świadomi mocy zawartych w gryce - możemy znów nabierać krzepy spożywając kaszę gryczaną niepaloną Kasza gryczana niepalona jest naturalnie bez glutenu. Posiada jasną beżową barwę i delikatny smak, któy jest mniej intensywny, niż kaszy gryczanej prażonej. Kasza gryczana niepalona obfituje przede wszystkim w w białko, błonnik, kwasy foliowe, rutynę, kwercetynę.  Jest również bogata w takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, potas, mangan, miedz, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy B1, B6, PP. Dzięki swoim właściwościom kasza pomaga w przeciwdziałaniu na choroby serca, kości, stawów oraz wzmacnia paznokcie i włosy nadając im zdrowy połysk.  Kasza gryczana jest bogata w związki przeciwutleniające, będące  w postaci flawonoidów, w tym najwięcej rutyny. Flawonoidy działają leczniczo lub zapobiegająco przeciwko niektórym schorzeniom. Ich zadaniem jest wychwytwanie wolnych rodników. Mają działanie zapobiegawcze przeciwko nowotworom, miażdżycy, stanom zapalnym, nadciśnieniu oraz zapobiegają kruchości naczyń krwionośnych i układu krążenia. Dzięki swoim właściwościom obniżają ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia. Gryka posiada wiele wartościowych aminokwasów. Ich skład jest najlepszy spośród wszystkich zbóż. Sprawiają że białko gryki zapewniają organizmowi dużą wartość żywieniową i są lepiej przyswajalne niż białko nasion roślin strączkowych. Stało się to powodem dla którego gryka jest tak często spożywana i ceniona przez wegetarian. Szczególnie w kaszy gryczanej są doceniane aminokwasy egzogenne, czyli takie aminokwasy, których organizm ludzki sam nie jest w stanie wytworzyć. Kasza gryczana najlepiej smakuje ze wszystkim :) Jest pyszna jako główny, bazowy składnik potraw. Robi oszałamiające wrażenie w roli farszu. Zdobywa szczyty popularności w plackach, racuchach, zapiekankach, kotletach i pasztetach, zarówno tych wegetariańskich jak i zwierzęcych. Potrzebujesz czegoś na słodko? Dodaj kaszę gryczaną do muffinek, ciasta czekoladowego lub ciasteczek. Najlepiej spożyć przed: 05.10.2017

6,00 zł
W magazynie

Gryka przez wiele wieków gościła na staropolskich stołach, będąc podstawą diety Polaków. Stare powiedzenie mówi, że Polska to kraina gryką i miodem płynąca : ) Za sprawą gryki Polski chłop był na schwał, a szlachta i wojsko pogoniło Turków, tatarów, Szwedów i innych cudzoziemców na polskie ziemie dybających ... Teraz w pełni świadomi mocy zawartych w gryce - możemy znów nabierać krzepy spożywając zdrową kaszę gryczaną. kasza gryczana prażona zawiera duże ilości błonnika, białka i potasu oraz kwasu foliowego. Dlatego jest tak wskazana w diecie dla przyszłych mam. To produkt który zajął szczególne miejsce na polskich stołach. Pomaga w dbaniu o zdrowy styl życia w szczególności o ekologiczny sposób odżywiania. Kasza gryczana jest wspaniałym źródłem miedzi, cynku witaminy B1 i PP oraz magnezu, fosforu, tiaminy, manganu, przeciwutleniaczy. Dlatego tak ważne jest regularne spożywanie kaszy, która  wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia przemianę materii, działa przeciwnowotworowo. Kasza gryczana jest bogata w związki przeciwutleniające, będące  w postaci flawonoidów, w tym najwięcej rutyny. Flawonoidy działają leczniczo lub zapobiegająco przeciwko niektórym schorzeniom. Ich zadaniem jest wychwytwanie wolnych rodników. Mają działanie zapobiegawcze przeciwko nowotworom, miażdżycy, stanom zapalnym, nadciśnieniu oraz zapobiegają kruchości naczyń krwionośnych i układu krążenia. Dzięki swoim właściwościom obniżają ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia. Gryka posiada wiele wartościowych aminokwasów. Ich skład jest najlepszy spośród wszystkich zbóż. Sprawiają że białko gryki zapewniają organizmowi dużą wartość żywieniową i są lepiej przyswajalne niż białko nasion roślin strączkowych. Stało się to powodem dla którego gryka jest tak często spożywana i ceniona przez wegetarian. Szczególnie w kaszy gryczanej są doceniane aminokwasy egzogenne, czyli takie aminokwasy, których organizm ludzki sam nie jest w stanie wytworzyć. Kasza gryczana najlepiej smakuje ze wszystkim :) Jest pyszna jako główny, bazowy składnik potraw. Robi oszałamiające wrażenie w roli farszu. Zdobywa szczyty popularności w plackach, racuchach, zapiekankach, kotletach i pasztetach, zarówno tych wegetariańskich jak i zwierzęcych. Potrzebujesz czegoś na słodko? Dodaj kaszę gryczaną do muffinek, ciasta czekoladowego lub ciasteczek.

6,00 zł
W magazynie

Kasza Jaglana są to łuskane nasiona prosa lub innych zbóż. Nazwa tej kaszy pochodzi z języka prasłowiańskiego oznaczającego proso (jagła). Kasza jaglana naturalnie nie zawiera glutenu. Wiele zastosowania znalazła w obecnych czasach, w których dominują choroby cywilizacyjne. Jest idealna w żywieniu osób cierpiacych na alergie pokarmową ponieważ nie uczula oraz i działa zasadowo, czyli redukuje nadmiar kwasu w żołądku. Dlatego jest polecana również przy zgagach. Działą również oczyszczająco i alkalizująco na zakwaszony organizm. Jest to istotne ponieważ większość artykułów spożywczych działa kwasotwórczo. Oprócz tego organizm sam zakwasza ustrój, co powoduje niepożądane skutki takie jak osłabienie organizmu, przewlekłe zmęczenie, i pogorszenie nastroju. Kasza jaglana działając zasadotwórczo staje się ważnym składnikiem codziennego jadłospisu. Kasza jaglana działa rozgrzewająco na organizm, przez swoje ma właściwości ocieplające. Dzięki nim jest polecana przy przeziębieniach i osłabieniach organizmu. Posiada właściwości antygrzybiczne, dzieki czemu jest traktowana jako naturalny antybiotyk. Regularne spożywanie posiłków z kaszą jaglaną poprawia sprawność umysłową i fizyczną. Poprawiajac samopoczucie zarówno osób dorosłych jak i dzieci. Regularne spożywanie jagły na śniadanie, zapewnia zdrowy i pyszny posiłek zarówno na słodko jak i na słono. Oprócz tego wspoamaga ciało w jego naturalnym funkcjonowaniu i daje ogrom siły i uśmiechu na cały dzień.  Kasza jaglana świetnie smakuje jako zdrowy składnik w zupach, gołąbkach, zapiekankach, kotletach mielonych, racuchach lub w koktajlach owocowych, ciastach, ciasteczek i budyniu lub w innej pysznej formie.

6,00 zł
W magazynie

Orkisz - siła, witalność i moc naszych przodków; rześkość i lekkość górskich strumieni; niepowtarzalny smak o lekko orzechowej nucie; sielski domowy zapach wiejskiego słonecznego dnia. Orkisz jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje, co więcej jest na nie odporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym. Kasza manna inaczej zwana grysikiem jest otrzymywana z ziaren przenicy w trakcie przemiału na mąkę, poprzez przesiewanie większych grudek. Powstaje z wydzielenia grudek o ustalonej wielkości na cząstki otrębiaste. Jest jedną z najpopularniejszych kasz stosowanych w żywieniu najmłodszych ze względu na lekkostrawność. Z tego samego powodu jest wskazana w odżywianiu osób z nadwrażliwością układu pokarmowego. Kasza manna jest bogata w witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, żelazo, magnez i jako jedyna z kasz zawiera dużą ilość jodu. Kasza manna jest bogata w błonnik pomagający regulować perystaltyke jelit. Jednocześnie utrudniając przyswajanie tłuszczu przez nasze ciało. Poprzez dużą zawartość skrobi, dłużej czujemy się syci przy czym nasz mózg jest prawidłowo odżywiony. Kasza manna pyszna i zdrowa świetnie smakuje nie tylko dzieciom. Przeciwnie to jeden z najstarszych produktów używany przez przodków w celu szybkego zaspokojenia głodu. Można z niej przyrządzić różne dania, od kaszy z sokiem, zupy mleczne, kleiki, musy, lub kisiel mleczny. Może również służyć jako środek wiążący (zagęszczający) w ciastach, budyniach, kluskach, masach w cieście lub zup. 

5,00 zł
W magazynie

Gryka przez wiele wieków gościła na staropolskich stołach, będąc podstawą diety Polaków. Stare powiedzenie mówi, że Polska to kraina gryką i miodem płynąca : ) Za sprawą gryki Polski chłop był na schwał, a szlachta i wojsko pogoniło Turków, tatarów, Szwedów i innych cudzoziemców na polskie ziemie dybających ... Teraz w pełni świadomi mocy zawartych w gryce - możemy znów nabierać krzepy spożywając grykę w formie jaka tylko nam się wymrzy. Mąka gryczana w swojej naturze nie posiada glutenu, zawiera natomiast magnez, potas i fosfor, a także cynk i żelazo. Ma również sporo wapnia, w mniejszej ilości sód, miedź i mangan. Mąka gryczana zawiera także niezbędne dla organizmu aminokwasy: lizynę, która jest ważnym składnikiem budowy mięśni i kości tyrozynę pomaga w pracy tarczycy i przysadki mózgowej oraz tryptofan łagądzący stres i wspomagający serce. Oprócz tego mąka zawiera również leucynę i izoleucynę. Gryka zawiera zbilansowany skład aminokwasów, który obniża poziom cholesterolu we krwi. Gryka jest bogata w związki przeciwutleniające, będące  w postaci flawonoidów, w tym najwięcej rutyny. Flawonoidy działają leczniczo lub zapobiegająco przeciwko niektórym schorzeniom. Ich zadaniem jest wychwytwanie wolnych rodników. Mają działanie zapobiegawcze przeciwko nowotworom, miażdżycy, stanom zapalnym, nadciśnieniu oraz zapobiegają kruchości naczyń krwionośnych i układu krążenia. Dzięki swoim właściwościom obniżają ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia. Gryka posiada wiele wartościowych aminokwasów. Ich skład jest najlepszy spośród wszystkich zbóż. Sprawiają że białko gryki zapewniają organizmowi dużą wartość żywieniową i są lepiej przyswajalne niż białko nasion roślin strączkowych. Stało się to powodem dla którego gryka jest tak często spożywana i ceniona przez wegetarian. Szczególnie w kaszy gryczanej są doceniane aminokwasy egzogenne, czyli takie aminokwasy, których organizm ludzki sam nie jest w stanie wytworzyć. Mąka gryczana może byś stosowana przy wyrobie naleśników, makaronów lub pieczywa. Jest znana w kuchni japońskiej. Używa się jej jako składnik makaronu soba. Natomiast w Rosji powstają z niej bliny, jest również w kuchni indyjskiej. Jednak podobno najlepiej mąka gryczana czuje się na polskim stole. Lubi rozłożyć się w brytfance i piec się jako chleb, bułeczki, ciasta i ciasteczka.

5,00 zł
W magazynie

Mąka Jaglana pochodzi z łuskanych nasion prosa lub innych zbóż. Nazwa tej mąki pochodzi z języka prasłowiańskiego oznaczającego proso (jagła). Mąka jaglana naturalnie nie zawiera glutenu. Wiele zastosowania znalazła w obecnych czasach, w których dominują choroby cywilizacyjne. Jest idealna w żywieniu osób cierpiacych na alergie pokarmową ponieważ nie uczula oraz działa zasadowo, czyli redukuje nadmiar kwasu w żołądku. Dlatego jest polecana również przy zgagach. Działą również oczyszczająco i alkalizująco na zakwaszony organizm. Jest to istotne ponieważ większość artykułów spożywczych działa kwasotwórczo. Regularne spożywanie posiłków z mąką jaglaną poprawia sprawność umysłową i fizyczną. Poprawiajac samopoczucie zarówno osób dorosłych jak i dzieci. Regularne spożywanie jagły na śniadanie, zapewnia zdrowy i pyszny posiłek zarówno na słodko jak i na słono. Oprócz tego wspoamaga ciało w jego naturalnym funkcjonowaniu i daje ogrom siły i uśmiechu na cały dzień.  Mąka jaglana świetnie smakuje jako zdrowy składnik we własnoręcznie pieczonych chlebach, ciastach i naleśnikach.

5,00 zł
W magazynie

W dawnych czasach marynka jęczmienia panowała w szkockich i angielskich kuchniach. Dzisiejsza różnorodność pieczonych dań i potraw z nią w kompozycji, którą możemy dziś cieszyć się przy naszych stołach. Z własnym chlebem do wypieku, mieszanie mąki jęczmiennej, od 10 do 15 procent, wzbogaca smak pszenicy lub żyta chlebem w zakwas i daje prawdziwy domowy smak.Mąka jęczmienna ma mniejszą zawartość glutenu niż mąka pszenna. Jest bogaty w beta-kwas, beta-karoten i witaminy z grupy B.

6,50 zł
W magazynie

Ekologiczna mąka orkiszowa, pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Orkisz jest gatunkowo spokrewniony z pszenicą ma jednak inną strukturę genetyczną. Jego ziarno zawiera też więcej białek, witamin i składników mineralnych. Mąka spradza się w wypiekach. Nadaje chlebu pyszny smak i sprawia że kromka nie kruszy się. Polski orkisz jest wysokogatunkową podstawą wielu dań i wypieków kuchni polskiej.  Orkisz - siła, witalność i moc naszych przodków; rześkość i lekkość górskich strumieni; niepowtarzalny smak o lekko orzechowej nucie; sielski domowy zapach wiejskiego słonecznego dnia. Orkisz jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje, co więcej jest na nie odporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.

12,00 zł
W magazynie

Ekologiczna mąka orkiszowa, pochodząca z certyfikowanej uprawy ekologicznej. Orkisz jest gatunkowo spokrewniony z pszenicą ma jednak inną strukturę genetyczną. Jego ziarno zawiera też więcej białek, witamin i składników mineralnych. Mąka spradza się w wypiekach. Nadaje chlebu pyszny smak i sprawia że kromka nie kruszy się. Polski orkisz jest wysokogatunkową podstawą wielu dań i wypieków kuchni polskiej.  Orkisz - siła, witalność i moc naszych przodków; rześkość i lekkość górskich strumieni; niepowtarzalny smak o lekko orzechowej nucie; sielski domowy zapach wiejskiego słonecznego dnia. Orkisz jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. W dodatku gatunek ten został zapomniany przez ludzkość dzięki czemu obeszły go wszelkie modyfikacje, co więcej jest na nie odporny. Posiada własną ochronę - łuska orkiszu jest tak mocna, że chroni ziarno przed zanieczyszczeniami środowiska włącznie z promieniowaniem radioaktywnym.

10,00 zł
W magazynie

Mąka owsiana z natury nie posiada glutenu przy czym jest bogata w naturalny błonnik pokarmowy oraz zmniejsza ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory. Dzieje się tak za sprawą nierozpuszczalnego błonnika, który mąka zawiera a, który ma działanie antyrakowe. Owies ułatwia także trawienie i jest pomocny w przeciwdziałaniu zachorowań na serce. Pomaga w walce z osteoporozą i wysokim poziomem cholesterolu. Mąka ma bogate złoża wapnia, witaminy E i innych niezbędnych człowiekowi minerałów. Dzięki temu pomaga w dbaniu o zdrowie i wzmocnieniu układu odpornościowego.

5,00 zł
W magazynie

Mąka pszenna jest podstawowym składnikiem w polskich kuchniach. Początkowo powstawała z procesu rozcierania ziaren pszenicy na płaskich kamieniach. Mąka jest stosowana w wyrobach pieczywa oraz ciast. Pozwala nadać kształt i spójność wyrabianego ciasta, dlatego stosuje się ją jako bazę pod wypiek chleba z różnych mąk.  Powszechnie stosuje się ją w cieście naleśnikowym, makaronowym, pierogowym, biszkoptowym, francuskm oraz do pizzy. Na polskich stołach dużą popilarnością cieszą się również różnego rodzaju racuchy, placki, pączki i faworki tworzone z mąki pszennej.

5,00 zł
W magazynie

Mąka pszenna razowa jest jednym z podstawowych składników w polskich ekologicznych kuchniach. Jest to mąka nieoczyszczona, posiadająca bogactwo właściwości zdrowotnych. Początkowo mąka powstawała z procesu rozcierania ziaren pszenicy na płaskich kamieniach. Mąka jest stosowana głównie w wyrobach pieczywa.  Powszechnie stosuje się ją również w cieście naleśnikowym, makaronowym, pierogowym oraz do pizzy. Na polskich stołach dużą popilarnością cieszą się również różnego rodzaju racuchy iplacki tworzone z mąki pszennej razowej.

5,00 zł
W magazynie

Mąka żytnia górą! Mąka żytnia posiada wiele ważnych właściwości w tym: białko, lipidy, substancje mineralne takie jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, bor, witaminy z grupy B oraz aminokwasy. W mące wysepują śluzy i gumy, które powodują hamowanie tworzenia się glutenu. Związki białka: gliadyna i glutenina pęcznieją wchłaniając wodę, i przemieniając się w lepką, ciągliwą substancją o właściwościach siatki, która "wyłapuje" ziarenka skrobi. W badaniach opublikowanych w Nutrition Journal wynikało, że regularne spożycie na śniadanie chleba żytniego przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Badani jedzący chleb żytni każdego poranka, w kolejnych porach dnia odczuwali zdecydowanie mniejszy głód. Spowodowane jest to strukturą chleba żytniego, która wiąże wode, sprawiając wrażenie "napełnienia".

5,00 zł
W magazynie

Mąka żytnia górą! Mąka żytnia razowa pochodzi z pełnego przemiału. Oznacza to że ziarno żyta jest rozdrobnione razem z łuską owocowo nasienną, któa jest bogata w składniki odżywcze. Dzięki temu wytworzona mąka jest zdrowsza, zachowując wszelkie właściwości zdrowotne ziarna. Mąka żytnia sprawdza się w przygotowywaniu wypieków na zakwasie, które dobrze wpływają na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego, m. in. sprzyjając namnażaniu się korzystnych bakterii w jelitach, przy jednoczesnym hamowaniu rozwoju bakterii chorobotwórczych. Chleb żytni na zakwasie posiada kwas mlekowy, który wspomaga trawienie, działa zapobiegawczo przy zaparciach oraz likwiduje związki działające rakotwórczo np. azotyny. Zawiera także fitoestrogeny. Są one  przekształcane w związki chroniące przed rakiem piersi i prostaty. Regularne spożywanie chleba żytniego na zakwasie korzystnie wpływa w przeciwdziałaniu chorobom układu krążenia, przyczyniając się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi. Tym samym przeciwdziała rozwijaniu się miażdżycy.

5,00 zł
W magazynie

Mąka żytnia górą! Mąka żytnia żurkowa jest stworzona i używana od wielu lat do gotowania żurka, robienia zaczynu lub zakwasu do chleba. Oprócz tego nawet początkującym kucharkom wyjdzie z niego pyszny żytni chleb. Mąka żytnia posiada wiele ważnych właściwości w tym: białko, lipidy, substancje mineralne takie jak: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, chrom, fosfor, jod, bor, witaminy z grupy B oraz aminokwasy. W mące wysepują śluzy i gumy, które powodują hamowanie tworzenia się glutenu. Związki białka: gliadyna i glutenina pęcznieją wchłaniając wodę, i przemieniając się w lepką, ciągliwą substancją o właściwościach siatki, która "wyłapuje" ziarenka skrobi.

5,00 zł
W magazynie

Właściwości siemienia lnianego • siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, wspomaga odchudzanie i pozwala na długotrwałe utrzymanie efektów diety, • zawarte w nim lignany mają działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające, • polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej, • siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń, • można je stosować na trudno gojące się rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka, • siemię lniane jest również bardzo bogate w wartościowe składniki: witamina E cynk kwas tłuszczowy omega-3 fitosteryny flawonoidy fitoestrogeny Fitoestrogeny blokują receptory estrogenowe, co prowadzi do zmniejszenia podatności na nowotwory takie jak rak piersi, macicy czy prostaty. Dodatkowo fitoestrogeny w pewnym stopniu mogą przeciwdziałać niektórym niekorzystnym dolegliwościom zwiazanym z menopuzą.Witamina E, jest skutecznym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3, oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Propozycja podania: 2 łyżeczki siemienia lnianego zalać szklanką wody i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Następnie przetrzeć przez sito. Siemię lniane doskonale nadaje jako dodatek do chleba lub innych wypieków. Uprażone na suchej patelni siemię lniane jest wspaniałą posypką do kanapek, musli, deserów. Zalecana dzienna dawka siemienia lnianego to 2 - 3 łyżeczki.

5,00 zł
W magazynie

Właściwości siemienia lnianego • siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit i daje uczucie sytości, wspomaga odchudzanie i pozwala na długotrwałe utrzymanie efektów diety, • zawarte w nim lignany mają działanie powlekające, osłaniające, zmiękczające i przeczyszczające, • polecane jest zwłaszcza w chorobie wrzodowej, • siemię lniane jest też bardzo pomocne w zapaleniu oskrzeli, kaszlu, pomaga w chorobach skórnych, leczeniu oparzeń i odmrożeń, • można je stosować na trudno gojące się rany, w wysuszeniu skóry, przy skłonnościach do łuszczenia i pękania naskórka, • siemię lniane jest również bardzo bogate w wartościowe składniki: witamina E cynk kwas tłuszczowy omega-3 fitosteryny flawonoidy fitoestrogeny Fitoestrogeny blokują receptory estrogenowe, co prowadzi do zmniejszenia podatności na nowotwory takie jak rak piersi, macicy czy prostaty. Dodatkowo fitoestrogeny w pewnym stopniu mogą przeciwdziałać niektórym niekorzystnym dolegliwościom zwiazanym z menopuzą.Witamina E, jest skutecznym przeciwutleniaczem, a więc chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ponadto występując razem z kwasem tłuszczowym omega-3, oraz flawonoidami, wywiera ochronny wpływ na serce, przeciwdziała zaćmie, miażdżycy, udarowi mózgu, pomaga też obniżyć wysokie ciśnienie krwi. Propozycja podania: Łyżeczkę lnu mielonego zalać 150 ml gorącej wody lub mleka,  odczekać kilka minut, często mieszając do uzyskania konsystencji kleiku. Podawać z owocami, jogurtem, miodem lub sokiem. Siemię lniane doskonale nadaje jako dodatek do chleba lub innych wypieków. Uprażone na suchej patelni siemię lniane jest wspaniałą posypką do kanapek, musli, deserów. Zalecana dzienna dawka siemienia lnianego to 2 - 3 łyżeczki.

5,00 zł
W magazynie
Pokazuje 1 - 17 z 17 produktów

Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.