Solero Romero jest rodziną firmą o bardzo długiej tradycji w produkcji oliwy z oliwek. Od wielu lat zajmują się tłoczeniem i butelkowaniem własnej, ekologicznej Oliwy z oliwek Extra Virgin, otrzymywanej wyłącznie z oliwek uprawianych na plantacji „El Tobazo” w prowincji Jaen w Hiszpanii. Są bardzo zaangażowani we wszystkie działania podejmowane w gospodarstwie, poczynając od sadzenia drzewek na sprzedaży oliwy kończąc. Co więcej mogą się szczycić byciem jednym z niewielu w pełni ekologicznych gospodarstw w Hiszpanii z pełnym systemem integralności pochodzenia produktu: organiczna Oliwa z oliwek Extra Virgin jest otrzymywana wyłącznie z oliwek pochodzących z rodzinnych gajów, tłoczona we własnej tłoczni i butelkowana również na terenie plantacji.

Na całym obszarze gospodarstwa „El Tobazo” o powierzchni 620 hektarów stosuje się wyłącznie ekologiczne techniki upraw, bez użycia syntetyczno-chemicznych środków. Poświęcają specjalną uwagę zastosowaniu spontanicznej pokrywy roślinnej, która nie zmieniając składu gleby, zatrzymuje proces erozji i degradacji gleby.

W przeszłości byli członkami kooperatywy, zrzeszającej 1400 wspólników, wspólnie produkującą Oliwę z oliwek. Świadomi ograniczeń wynikających z tak masowej produkcji, w 2001 roku zdecydowali się na wyjście z kooperatywy i wybudowanie tłoczni położonej w centralnym miejscu gaju oliwnego obok stuletniego majątku rodzinnego. Przetwarzane są tam wyłącznie oliwki uprawiane na własny użytek. W ten sposób, firma kontroluje stan jakości na wszystkich etapach produkcji.

Przejdź do produktów


Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.