Plantacja Suerte Alta jest położona na brzegu rzeki Guadajoz w miejscowości Albendin w gminie Baena, w centrum Andaluzji, na południu Hiszpanii.

W 1924 roku markiz Bedmar rozpoczął transformację plantacji, która wcześniej była w całości przeznaczona pod uprawę zbóż i pastwiska. Tradycyjnie uprawiane w Baenie oliwki szczepu Picudo, Hojiblanca i Picual, sadzone były naprzemiennie co miało wspierać zapylanie oraz zminimalizować „vecería”, czyli zwyczaj otrzymywania obfitych plonów co dwa lata. Obecny właściciel, Manuel Heredia Halcón, markiz de Prado, wnuk nestora rodu, od 1986 roku stoi na czele rodzinnego przedsiębiorstwa Suerte Alta. W 1996 rozpoczął proces konwersji na uprawę wyłącznie ekologiczną pod kontrolą C.A.A.E (Komisja Andaluzji ds. Rolnictwa Ekologicznego) oraz zainicjował prace nad systemem nawadniającym gaj oliwny.

Na dzień dzisiejszy plantacja Suerte Alta zajmuje powierzchnię 255 hektarów, a produkcja roczna wynosi 250 000 kg oliwy z oliwek. W 2006 roku wybudowana została nowa tłocznia, położona w centralnym punkcie gospodarstwa, aby w ten sposób zamknąć cały cykl produkcyjny na terenie rodzinnej posiadłości, począwszy od zbiorów aż po butelkowanie.

Rada Regulująca Chronioną Nazwę Pochodzenia Baena (D.O.Baena) szczegółowo analizuje każdy etap produkcji oliwy z oliwek, aby potwierdzić, że może być ona zaklasyfikowana jako Oliwa z oliwek Extra Virgin D.O Baena, którym to certyfikatem Suerte Alta potwierdza jej najwyższą jakość.

 PRZEJDŹ DO PRODUKTÓW


Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.