Rodzinna Wytwórnia Fabijańskich oferuje makarony ekologiczne produkowane z pełnoziarnistej mąki orkiszowej oraz mąki gryczanej, które pochodzą z certyfikowanych gospodarstw. Fabijańscy kierują swoje produkty do świadomych konsumentów, dlatego do produkcji makaronów wykorzystują wyłącznie krystalicznie czystą, źródlaną wodę Kapellanka, której źródło znajduje się w Górach Kaczawskich w Sudetach i jest naturalnie filtrowana przez skały wapienne, osadowe sprzed 300 milionów lat.

Orkiszowe makarony z Wytwórni mają wiele zalet i właściwości odżywczych. Sam orkisz jest bardzo odpornym, wysokogatunkowym zbożem niewymagającym stosowania nowoczesnych metod uprawy. Możemy więc zagwarantować, że wszystkie makarony oferowane przez Fabijański są „GMO free” czyli nie zawierają składników modyfikowanych genetycznie.

Makarony suszone są długo i powoli, w niskich temperaturach, by jak najbardziej zbliżyć ten proces do naturalnego, czyli suszenia wiatrem i słońcem, jak to odbywało się wiele lat temu. Suszenie trwa od kilkunastu godzin do doby w temperaturach od 38 do 45 stopni Celcjusza. Dzięki powolnemu suszeniu większość cennych składników odżywczych pozostaje w makaronie, a jego kształt po ugotowaniu pozostaje bez zmian.

W odróżnieniu od wielu producentów, Fabijańscy do wyrobu makaronów używają matryc z brązu, rezygnując zupełnie z matryc teflonowych. Dzięki temu sos idealnie przylega do chropowatego makaronu.

Produkty Rodzinnej Wytwórnia Fabijańskich to połączenie zdrowego polskiego orkiszu, gryki i wody źródlanej z włoskimi kształtami makaronów.

PRZEJDŹ DO PRODUKTÓW


Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.