Właściwości zdrowotne oliwy extra virgin

Właściwości zdrowotne oliwy extra virgin odkryli już starożytni Grecy i Rzymianie, którzy mieli wręcz religijny stosunek do drzewa oliwnego. Kiedyś każda kropla najlepszej oliwy z oliwek extra virgin była ceniona niczym złoty płyn. Dzisiaj oliwa stosowana jest przez ludzi świadomych jej właściwości zdrowotnych. 

Naturalna oliwa z oliwek extra virgin jest cennym składnikiem naszej codziennej diety. Posiada bogactwo kwasów nienasyconych, a w tym najbardziej pożądane kwasy jednonienasycone i kwasy wielonienasycone. Obfitość oliwy w te związki sprawia, że jest ona źródłem zdrowia dla człowieka. 

Właściwości zdrowotne oliwy Extra Virgin OIiwa Extra Virgin - właściwości zdrowotne Picual en evnero eko

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie extra virgin obniżają poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca i układu krążenia. Tłuszcze zawarte w oliwie są jednym z budulców tkanki nerwowej i mózgu. Wartości odżywcze oliwy dostarczają energii, przyczyniając się tym samym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Oliwa extra virgin jest ważnym elementem w profilaktyce choroby nowotworowej. Liczne badania prowadzone na oliwie extra virgin potwierdziły, że polifenole i witamina E będące antyoksydantami wstrzymują produkcję wolnych rodników, które mogą inicjować powstawanie nowotworów. Rzadziej na raka jelita grubego, prostaty i piersi zapadają osoby stosujące dietę śródziemnomorską, której głównym składnikiem jest zdrowa oliwa z oliwek. Dieta śródziemnomorska sprzyja zachowaniu zgrabnej sylwetki, zapobiega chorobom alergicznym i… wyśmienicie smakuje! Ekologiczna oliwa z oliwek jest obfita w witaminy A, E, D, K działające zbawiennie na wiele schorzeń. Nierafinowana oliwa z oliwek extra virgin oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Oliwa spowalnia także proces starzenia, nadając skórze blasku i promiennego wyglądu.

Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia, wytwarzana na zimno posiada najwyższą jakość. Zachowuje wszystkie cenione właściwości aromatyczne, antyutleniacze i inne wartości odżywcze. Oliwa tłoczona na zimno posiada najdoskonalsze właściwości organoleptyczne. 




Idealna dla zdrowia Oliwa Extra Virgin Oliwa dla przyszłych mam - extra virgin właściwości zdrowotne Właściwości zdrowotne oliwy extra virgin dla babci i dziadka de prado

Oliwa extra virgin z pierwszego tłoczenia zalecana przyszłym matkom i kobietom karmiącym oraz dzieciom- szczególnie tym, które nie skończyły jeszcze trzeciego roku życia. Sprawdź nasze oliwy z oliwek dla dzieci. W okresie prenatalnym wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek przyczyniają się do prawidłowego rozwoju nerwów, mózgu i siatkówki oka dziecka. Spożywanie oliwy przez noworodka, zapewnia mu doskonały wzrost i przyczynia się do prawidłowy przebieg procesu mielinizacji (pokrycie włókien nerwowych otoczką tłuszczową). Oliwa z oliwek powinna stanowić także stały element diety u starszych dzieci. Można nią wzbogacić przeciery owocowe i warzywne, które doskonale wpływają na wzrost kości u dzieci i ich prawidłowy rozwój.


Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.