Rodzaje oliwy z oliwek - popularne szczepy

Degustacja oliwy z oliwek pozwala na wybranie takiego szczepu, który najlepiej wpasowuje się w nasz gust kulinarny. Oliwa z poszczególnych szczepów może też wzbogacić serowane przez nas dania lub nadać im nową głębię. Zachęcamy do kontaktu - chętnie podpowiemy, która oliwa będzie dla Państwa idealna. Poniżej prezenujemy opis najpopularniejszych odmian oliwek z półwyspu iberyjskiego:

Arbequina

Odmiana pochodząca z gminy Arbeca z Katalonii. Oliwki są uprawiane w Lerida, Huesca, Tarragonie i Saragossie. Owoc oliwki ma owalny kształt i małe wymiary (waży średnio 1,9 g) utrudniające ich ręczny zbiór. Ta odmiana oliwek jest jednak bardzo ceniona ze względu na dużą ilość owoców zbieraną z pojedynczego drzewa. Przy jednocześnie stosunkowo wysokiej zawartości oleju 20,5% w owocu oliwki. Oliwy tłoczone z tej odmiany mają gęstą konsystencję z wyraźnym aromatem owocowym. Odmiana Arbequina cechuje się łagodnym słodkim i wyważonym smakiem z wyczuwalną nutą jabłka i świeżych migdałów. Oliwa jest wysoko ceniona ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego.

Przykład: OLIWA EXTRA VIRGIN EKO, DE PRADO 250 ML

Cobrançosa

Odmiana była początkowo uprawiana na północy Portugalii w Tras-os-Montes, jednak ze względu na swoje właściwości, jej plantacja została rozszerzona na cały kraj. Jest to średniej wielkości drzewo. Owoc oliwki ma elipsoidalny kształt i ma masę od 2,5 do 5 g. Z owocu uzyskuje się od 18 do 22% oliwy. Miąższ ma spójną teksturę dlatego jest ceniona zarówno jako oliwa jak i oliwkowa przekąska. Oliwa uzyskana z oliwek Cobrançosa ma kremową konsystencję o ziołowo- owocowym smaku z lekką nutą jabłek i migdałów.

Przykład: OLIWA EXTRA VIRGIN DLA ZDROWIA I SZCZĘŚCIA DZIECKA EKO, DE PRADO 250 ML

Hojiblanca

Odmiana uprawiana obecnie we wschodniej części Sewilli, Kordobie oraz na południu i północy Malagi. Owoc oliwki jest duży z (waga może wynieść aż do 4,8 g) i ma okrągły kształt. Proces dojrzewania trwa od końca listopada do końca grudnia. Substancja oleista w oliwce stanowi 17-19% owocu. Oliwa ma wysoki poziom kwasów tłuszczowych nienasyconych. Dodatkową zaletą jest niższa niż w innych olejach ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu oliwa z oliwek Hojiblanca jest polecana osobom będącym na diecie. Oliwa ma organoleptycznie szeroką gamę smaków. Nieznacznie słodki smak na początku, przy delikatnie gorzkim zakończeniu z posmakiem jabłka i awokado i migdałów. Oliwa idealnie nadaje się do smażenia i wykonywania pieczywa, makaronów i ciasta o doskonałej konsystencji.

Przykład: OLIWA EXTRA VIRGIN HOJIBLANCA PREMIUM, MELGAREJO 500 ML

Manzanilla

Odmiana najczęściej spożywana w formie piklowanej, wywodząca się i najchętniej uprawiana w okolicach Sewilli. Oliwka ma okrągły kształt i zwarty miąższ, małą pestkę i intensywny smak. W okresie dojrzewania oliwki mają ciemno zieloną barwę.

Przykład: OLIWKI Z PESTKĄ EKO, DE PRADO 340 G

Picual

Jedna z najpopularniejszych odmian, wywodząca się z prowincji Jaen, obecnie uprawiana również w Kordowie i Grenadzie. Owoce są dość duże (średnia wielkość 3,2 g) mięsiste i mają dużą zawartość substancji oleistych (średnio 22%). Mają podłużny kształt i są zakończone dzióbkiem. Oliwki uprawiane na nisko położonych terenach charakteryzują się delikatnie gorzkim smakiem i wyczuwalną nutę drewna, a oliwki z regionu górskiego są słodsze, i mają świeży posmak. Oliwa z tej odmiany posiada duże bo aż 80% ilości kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Oliwa może być wykorzystywana do smażenia, zup, sosów, sałatek i gazpachos.

Przykłady: OLIWA EXTRA VIRGIN PICUAL EKO, SOLER ROMERO 250 MLOLIWA EXTRA VIRGIN PICUAL EN ENVERO EKO, SUERTE ALTA 500 MLOLIWA EXTRA VIRGIN PICUAL PREMIUM, MELGAREJO 500 ML

Picuda

Odmiana uprawiana przede wszystkim w Baena, w południowej części Kordoby. Owoc ma podłużny lekko wygięty i spiczasty kształt. Owoc Picudo jest duży o wadze ok 4,8 grama, przy czym oliwa stanowi średnio 20% całego owocu. Oliwa tłoczona z odmiany Picuda ma 15% kwasu linolowego i do 65% jednonienasyconego kwasu tłuszczowego. Smak tych oliw jest uważany za niezwykle delikatny, balsamiczny z wyraźnym posmakiem egzotycznych owoców.

Przykład: OLIWA EXTRA VIRGIN COUPAGE EKO, SUERTE ALTA 500 ML

Coupage

Oliwa z oliwek extra virgin coupage to mieszanka kilku szczepów oliw. Tworzona przez olive oil mastera jest niezwykle kompleksowa. Oferowane przez nas oliwy coupage mają wskazane szczepy, z których są produkowane. To wyjątkowy produkt!


Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.