Fusilli z pszenicy płaskurki Eko, Solleone 500 g

Solleone Bio

Charakterystyka produktu:

Pochodzenie: Umbria i Toscania, Włochy.

Skład: 100% mąka z pszenicy płaskurki*.

* składnik pochodzenia ekologicznego, objęty certyfikatem kontroli IT BIO-006

Komponuje się z: sosami pomidorowymi, gotowymi sosami Solleone i mięsami.

Waga: 500 g netto, 510 g brutto.

 

Więcej szczegółów

19,90 zł

3,98 zł za 100 g

Ten ekologiczny makaron Fusilli powstał z antycznego ziarna znanego jako Płaskurka (Triticum dicoccum)). Zboże to było uprawiane we Włoszech już za czasów Imperium Rzymskiego i z niego właśnie wywodzi się powszechnie uprawiana pszenica. Uprawa tej antycznej odmiany została prawie cakowicie wyparta na rzecz nowoczesnych, bardziej wydajnych odmian. Tylko dzięki zaangażowaniu lokalnych rolników udało się w latach 90-tych odmienić los tego zboża i na nowo zyskał uznanie wśród ludzi świadmie dbających o swoje zdrowie i środowisko naturalne.

Płaskurka nigdy nie była modyfikowana genetycznie w przeciwieństwie do współczesnych odmian pszenicy, fakt, który obenie jest wiązany z problemami z trawieniem. To zboże pochodzi z certyfikowanych, tradycyjnych upraw. Starodawne metody nadają makaronowi odpowiednia teksturę, która idelnie współgra z sosami. Smak jest nieporównywalnie lepszy niż standardowego makaronu produkowanego metodami przemysłowymi. Warto go wypróbować z doskonałymi sosami marki Solleone, które wspólnie stworzą prawdziwie włoski, smaczny obiad.

Wartość odżywcza: 348 kcal/100 g

Tłuszcze: 1,0 g, w tym tłuszcze nasycone: 0,18 g

Węglowodany: 68,7 g, w tym cukry: 3,38 g

Białko: 13,1 g

Błonnik: 6,0 g

Sód: 0,001 g

Przechowywanie: w temperaturze pokojowej 8 - 25 stopni C, po otwarciu spożyć w ciągu 1 roku.

Najlepiej spożyć do: 14-09-2017

Powiązane produkty

Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.