Sardynki w ekologicznej oliwie z oliwek extra virgin, Pesasur słoik 260 g

Pesasur

Charakterystyka produktu:

Pochodzenie: prowincja Huelva, Andaluzja, Hiszpania.

Skład: sardynki (65%), ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin (35%), sól.

Waga: 260 g

Waga po odsączeniu: 180 g

 

Więcej szczegółów

29,90 zł

10,79 zł za 100 g

Wykorzystywane są tylko świeże ryby pochodzące z naturalnego połowu u wybrzeży Andaluzji.

W żadnym z etapów produkcji nie są wykorzystywane składniki chemiczne.

Widnieje w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych Andaluzji.

Ryby w konserwach zachowują większość składników odżywczych, dlatego ich spożywanie jest polecane w utrzymaniu zbilansowanej, typowo śródziemnomorskiej diety. Sardynki są bardzo dobrym źródłem witaminy D, B12, fosforu i wapnia. W profilaktyce chorób układu kostnego i krążeniowego dlatego lekarze zalecają jedzenie raz w tygodniu porcji sardynek razem z ośćmi(które są w tym produkcie niewyczuwalne). Duże bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 i białka, sprawia, że sa sycące i zdrowe.

Wartości odżywcze w 100 g:

Kalorie

                       

Tłuszcz

w tym:

kwasy nasycone

Węglowodany

w tym:

Cukry

Białko

Sól

180 kcal

773 kJ

10 g

 

2 g

0,1 g

 

0,1 g

23,5 g

0,43 g

Najlepiej spożyć przed: 31-12-2023

Tarta (8 porcji)

- Dzikie sardynki Pesasur 180g (1 słoik)

Ciasto na tarte:

- mąka pszenna 300g

- masło 200g

- żółtka 2 sztuki

- sól 10g

- łyżka kwaśnej śmietany (18%)

Wypełnienie:

- cztery jajka

- śmietanka słodka (30%) 400ml

- sól pieprz do smaku

- świeży szpinak 250g

- masło 20g

Masło siekamy razem z mąką do uzyskania konsystencji kruszonki , dodajemy żółtka, śmietanę, sól i wyrabiamy do połączenia wszystkich składników. Przed upieczeniem ciasto należy schłodzić w lodówce przez około 30minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm. Wyłożyć formę do tarty ciastem, zapiekać w temp 170 stopni przez około 16 minut. Wyjąć, wypełnić nadzieniem i zapiekać w temp 120 stopni przez 30 minut.

Podawać z sardynkami oraz oliwą ze słoiczka.

Powiązane produkty

Newsletter

Serwis korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookies w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.